Køkken - kost og pædagogik
Vores krav til kosten:
Vores kost er 98% økologisk. Alt vores mad er udregnet ud fra anbefalinger fra levnedsmiddelstyrelsen, vi dækker børnenes behov for alle næringsstoffer og tager hensyn til aldersgrupperne.
Maden bliver tilberedt af årstidens friske råvarer, som samtidig er økologiske. Vi tilbereder selv så meget som muligt; dvs. hjemmelavet pålæg, alle former for brød, syltetøj, syltede rødbeder og diverse salater.
Vores mælkeprodukter består af: Økologisk sødmælk, letmælk, kærnemælk, skummetmælk og tykmælk. Vi bruger økologisk smør til hvidt brød og knækbrød. Vi bruger Natura plantemargarine til rugbrød. Det kan alle spise, da det ikke indeholder konserveringsmidler. Vi serverer ikke mad og drikkevarer, som er tilsat kunstige sødemidler og produkter med konserveringsmidler!
Da maden er en vigtig del af børns trivsel og velvære, bestræber vores økonoma (og kostudvalg.) sig på at tilgodese alle børn bedst muligt. Dvs. at børn kan få specialkost pga. allergi eller lignende, hvis forældrene har dokumentation fra deres læge (lægeerklæring), så vi forhindre fejlernæring.
De pædagogiske mål og rammer omkring måltidet:
- Børnene sidder med deres voksen i mindre spisegrupper.
- Børnene har små opgaver omkring borddækningen, som de udfører efter deres udviklingstrin.
- Vi gør måltidet til en hyggelig social stund,hvor vi bibringer børnene gode kostvaner.
- Måltidet giver mulighed for indlæring af vigtige basale kompetencer, som udvikling af børnenes motorik, selvstændighed, sociale færdigheder og sprogstimulering.
- Vi taler om maden vi spiser, om form, farve, konsistens og hvor kommer den fra?
Vi taler om oplevelser og om hvad vi har lavet i dag, i weekenden etc.. - Børnene øser/tager selv mad op på tallerkenen, og hælder selv mælk/vand i koppen fra små kander. De spiser med ske, kniv og gaffel.
- Det er OK, at børnene ikke spiser alt mad, og at der er noget, de ikke kan lide. Vi opfordrer børnene til at smage på maden.
- Ved at vi skaber en hyggelig atmosfære omkring måltidet, og ikke presse børnene til at spise noget de ikke kan lide, mener vi, at vi bidrager til, at børnene får gode og alsidige kostvaner